blog_kep_2023_mikor_erdemes_levenni

9 helyzet amikor érdemes levenni az arany eljegyzési- és karikagyűrűket

Hogyan vigyázzunk az ékszerekre főképp, ha a hétköznapokban is viseljük őket?

Mint minden egyébre, az ékszerekre is ráfér néha a karbantartás. Ezalatt az apró karcok polírozással való eltüntetését, a zsíroktól és portól való megtisztítását értjük. De előfordul, hogy ezeknél komolyabb károsodást szerez az ékszer, ilyenkor már javításról beszélhetünk. Ide értjük a mélyebb karcolásokat, a kő kiesését, vagy a deformációt. Hogyan kerülhetjük el az efféle roncsolódást?

Ez függ természetes attól is, hogy milyen típusú gyűrűről van szó. Van e drágakő az ékszerben, ha igen milyen, és mi a foglalásának a módja, vannak-e különböző bevonatok a gyűrűn (például fekete ródium)? Érdemes minden esetben külön érdeklődni az ékszerésznél, hogy az adott technológiával készült modell mennyire kitett az elemek tombolásának. Fontos leszögezni, hogy az arany egy viszonylag puha fém, tehát könnyen torzul és kopik. Minél vastagabb az anyag, annál strapabíróbb, minél több díszítő elem van rajta, annál gyakrabban kell felújítani az ékszert. A rendeltetésszerű használat mellett is keletkeznek mikrosérülések, amiket polírozással el lehet tüntetni. Abban az esetben ha mélyebb a karcolás, – például mert odaütjük véletlenül valaminek a kezünket –, már nehezebb eltüntetni. Néhány esetben még anyagveszteséggel is járhat a sérülések eltüntetése. Természetes, hogy szeretett ékszereinktől nem szívesen válunk meg, még rövid időre sem. De ha vigyázunk rá és becsben tartjuk, sokkal tovább őrizhetjük meg közel eredeti állapotában, és akár még az unokáink is gyönyörködhetnek majd benne.

Tehát mikor érdemes levenni a gyűrűt?

1. Mosogatáskor

Bizony érdemes biztonságba helyezni gyűrűinket mosogatás közben, karcolódhat és megütődhet az ékszer. Előfordulhat, hogy egy ütődés alkalmával kiesik a drágakő, és azt nehéz megtalálni a lefolyóban. Ha nem szeretnénk minden mosogatás alkalmával megválni kedvenc eljegyzési, vagy karikagyűrűnktől, jó alternatíva lehet, ha kesztyűt húzunk, és így legalább a bőrünket is óvjuk a kiszáradástól! 

2. Takarítás

Hasonló a helyzet mint a mosogatás esetében, a heves súrolás közben könnyen üti meg a kezét az ember, a vegyszerek pedig árthatnak az ékszernek. Ebben az esetben is a gumikesztyűt tudom javasolni!

3. Zuhanyzás, fürdés, hajmosás

Valóban igaz a mondás: jobb félni mint megijedni! Az ékszereink hálásak lesznek a körültekintésünknek.

4. Cipekedés, nehéz tárgyak emelése, fizikai munka

Mint említettük, az arany puhának számít, emiatt is ötvözzük más anyagokkal, hogy időtállóbb legyen, de így is el tud deformálódni, ha valami kemény tárgyhoz préseljük. Tehát fokozottan ügyeljünk ilyen esetekben, és szükség esetén vegyük le a gyűrűt.

5. Strandolás, fürdőzés

A gyűrű méretét nem változtatjuk gyakran, mert végtelenségig nem bírná az anyag. Ellenben a mi ujjaink meglehetősen sűrűn váltogatják méretüket. Ez függhet az időjárástól, a helyi éghajlattól, évszakoktól, de jellemzően a reggeli és esti állapot között is érezhető a különbség. És természetesen még nem beszéltünk a téli és a nyári testünk közti különbségről. ?
A tavakban, tengerekben érdemes nagyon vigyázni a gyűrűre, mert könnyen lecsusszanhat és soha meg nem találjuk azután.
Érdekesség, hogy elkezdett terjedni az a szokás, hogy ilyen alkalmakra gondolva csináltatnak maguknak a párok ezüstből és cirkóniából másolatot, és rizikósabbnak ítélt helyzetekben azt viselik.

6. Termálvíz

Gyógyvizeket a fent említettek mellett más okból is érdemes kerülnie az ékszereknek. A különböző anyagok a vízben, amik számunkra kifejezetten jótékonyak, az aranynak és bizonyos drágaköveknek károsak lehetnek és roncsolhatják azokat.

7. Szauna

Nem, elsősorban nem az izzadság maró hatásával szeretnénk riogatni, bár valószínűleg az sem tesz kifejezetten jót az ékszereknek. A szempont, amire felhívnánk a figyelmet, az arany jó hővezető képessége. Kellemetlenül fel tudnak hevülni az ékszereink egy ilyen forró közegben, az arra érzékenyeknek pedig egyenesen égető érzés lehet.

8. Sport

A testedzés gyakorlása közben is bölcs dolog megválni a szeretett gyűrűktől, hogy ne karcolódjanak, ütődjenek, vagy ne adj Isten deformálódjanak.

9. Éjszakai pihenés

Másnéven az alvás, ami egy elég megosztó kérdés olyan szempontból, hogy biztonságban vannak-e az ékszereink, miközben mi eszméletlen állapotban töltődünk fel a következő csodálatos napra. Véleményem szerint jobb ez esetben is óvatosnak lenni, de mindenki más módon pihen. Vannak, akik szinte mozdulatlanságban töltik azt az áldott nyolc órát, míg mások egész éjjel forgolódnak. Tehát érdemes ennek fényében dönteni a kérdésről.

+1 TIPP azoknak, akik nem szívesen válnak meg hosszabb időre a szeretett gyűrűtől jó alternatíva lehet a nyakukba akasztani és egy láncon viselni egyes esetekben.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!