Változtatható-e az eljegyzési gyűrű mérete?

Egy eljegyzési gyűrű átadása sorsfordító pillanat lehet az ember életében, ezért persze mindenki törekszik a tökéletes pillanat megtervezésére. Sajnos azonban bárkivel megeshet, hogy a gyűrű átnyújtásakor kell szembesülni azzal, hogy a gyűrű mérete nem megfelelő. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy változtatható-e az eljegyzési gyűrű mérete, ha ne adj isten mellétrafáltunk volna a gyűrű kiválasztásakor.

Gyűrű átméretezés okai

A gyűrűk méretének változtatására nem is hinnénk, de gyakran szükség lehet. Ennek oka lehet például a:

  • rossz gyűrű méret választása

  • az ujj méretének változása

  • esetleg másik ujjon akarjuk hordani

Fontos azonban, hogy bármi is az oka, a legtöbb gyűrű méretét lehet módosítani, de minden esetben kérjük ki egy szakember véleményét.

Gyűrű méretének korrekciója

Általában a karikagyűrűk jelentős részénél van lehetőség utólagosan javítani a méretet. Nagyon fontos azonban, hogy a méret változtatás maximuma nagyjából egy két szám lehet mindkét irányba vagyis nyújtani és szűkíteni is csak keveset lehet. Ennek oka maga a gyűrű jellegéből adódik.

Gyűrű méretjavítás módja

A gyűrűk méretének javítása során fontos, hogy milyen típusú gyűrűről is beszélünk. E téren megkülönböztethetünk köves gyűrűket, valamint egyszerű kövek nélküli gyűrűket.

Köves gyűrűk méretkorrekciója

Kövekkel kirakott karika és eljegyzési gyűrűk esetében a méretkorrekció során a sín alsó részét elvágják és kicsinyítés esetén egy darabot kivágnak, bővítés esetében pedig betoldanak a gyűrűbe egy plusz anyag elemet. Ezt forrasztással lehet elvégezni természetesen, de mindenképp rutinos nagy tapasztalattal rendelkező szakembere segítsége szükséges.

Szimpla karikagyűrűk méretkorrekciója

Egyszerű karikagyűrűk esetében az utólagos forrasztás tönkre teheti a gyűrű mintáját színek összeépítését. Az ilyen típusú gyűrűk utólagos méretkorrekcióját szinte kizárólag csak hidegen préseléssel lehet elvégezni egy erre a célra készített gyűrű pumpa segítségével.

Egy egyszínű sárga vagy rozé esetleg többszínű gyűrűt sokkal könnyebb és biztonságosabb nyújtani mint egy egyszínű fehér karikagyűrűt. A tisztán fehér színű gyűrű a nikkel tartalma végett sokkal ridegebb és könnyebben szakad.

A gyűrű színén kívül fontos a szélesség , az anyagvastagság, a gyűrű profilja is. Nagyon fontos hogy az adott jegygyűrű tartalmaz-e köveket ugyanis egy belülről történő egyenletes körkörös gyűrű nyújtáskor az anyag mindig ott enged leghamarább ahol keresztmetszetben a leggyengébb az anyag.

Gyűrű méretének csökkentése

A kisebb méretre történő átalakítás természetesen jelentősen egyszerűbb, mintha növelni szeretnénk az adott gyűrű méretét. Ennek legelterjedtebb módja, hogy a szakember kivág egy kis darabot a gyűrűből, majd a gyűrűt újra összerakja ezen a ponton. Amikor ez elkészül, általában nem lesz semmi látható jele annak, hogy a gyűrű mérete változtatva lett, hogy a gyűrű alakításon esett át. Ez klasszikus karikagyűrűk esetén könnyebb folyamat, de konkrét, egyedi mintázatú gyűrűnél, vagy érzékenyebb anyagú gyűrűknél nagy kihívásokat okozhat.

Gyűrű méretének növelése

A gyűrűk növelésének módja attól függ, hogy mennyivel szeretnénk növelni a méretét. Ha csak kevéssel, akkor általában egyszerű nyújtással oldják meg a szakemberek. Ha ez a megoldás nem elég, akkor marad az, hogy elvágják a gyűrűt, és további darabot illesztenek be a vágás helyén, aminek viszont megvan a veszélye, hogy maradandó nyoma lesz.

Összegezve

A gyűrű méretének változtatása tehát nem lehetetlen feladat, mindössze egy tapasztalt ékszer készítő szakember segítségére lesz szükségünk, aki gyönyörűen nyom nélkül korrigálhatja az adott gyűrű méretét.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!