Milyen formája legyen a gyémántnak az eljegyzési gyűrűben?

Aki eljegyzésen törik a fejüket , biztos megfordult már a fejükben, hogy milyen formája is legyen a gyémántnak az eljegyzési gyűrűben. Sokan sajnos megelégednek azzal, amit az ékszerboltok polcain látnak, de számos forma közül válogathatunk. Az alábbiakban ezeket a lehetséges formákat gyűjtöttük össze.

Kerek formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

A kerek alakú klasszikus gyémántcsiszolás már régóta szabványnak tekinthető az összes többi gyémántforma előtt. A kerek gyémánt 58 részből áll, és három részre oszlik. A drágakő legfelső részét koronának nevezik, és a kő legnagyobb sík felülete. A középső részt az öv vagy karimaként említik, és a gyémánt legszélesebb része. Az alap vagy a pavilon a kő alja, és kifejezetten arra kalibrálják, hogy a legtöbb csillogást kölcsönözze a kőnek.

Ez a forma természetesen azok számára lehet ideális, akik a hagyományos formákat részesítik előnyben.

Smaragd formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

Az smaragd alakúra csiszolt gyémántok négyszögletes alakúak, lecsiszolt sarkokkal. A sarkok lapos síkjai hasonlóak a lépcső fokaihoz, ezért a smaragd vágást “lépés” vágásnak tekintik. A hosszúkás alakja miatt a smaragd alakú gyémántcsiszolás kevésbé tüzes, mint a kerek alakú, azonban több az olyan felület, amely széles és lapos, így a fény visszaverése általában élénkebb.

A smaragd forma némileg elegánsabb megjelenést kölcsönöz, így a hagyományosan elegáns stílushoz passzolnak leginkább.

Princess formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

A hercegnő, vagy princess csiszolás viszonylag egy újabb stílus. Négyzet alakú, sok oldallal. A hercegnő alakú gyémántok különösen lenyűgözőek, amikor háromszög alakú kövekkel szegélyezik. Ha egy hercegnő alakú gyémánt egy gyűrűt díszít, akkor sokkal inkább illik a hosszú kézre, vagy vékony ujjakra, mivel a négyszögletes alak rövidebbé és vastagabbá teszi az ujjakat.

A princess forma leginkább a fiatalost stílust kedvelők körében lehet jó választás, illetve, ahogy említettük a hosszú, vékony ujjakkal megáldott hölgyek esetében.

Asscher formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

A smaragd vágáshoz hasonlóan, az Asscher vágásnak is “lépcsős” designja van. A négyzet alakú smaragd csiszolásnak is nevezhetjük, mivel ugyanazok a drámai lapos síkok jellemzik, amelyek színházi fényt adnak, de négyszög alakúak a téglalap helyett. Az Asscher csiszolás csak az elmúlt évtizedben szerezte meg népszerűségét, és még mindig nem teljesen elterjedt.

Ovális formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

Az ovális alakú gyémánt geometriailag szimmetrikus egyenletes, kitágult, gömbölyű alakkal. Bár az ovális forma nem túl népszerű, azok a hölgyek előnyben részesíthetik, ahol az ujjak hosszabbak és vékonyabbak. Azok számára, akik szeretik a körkörösen csiszolt gyémánt megjelenést, de valami különlegeset szeretnének, az ovális formájú eljegyzési gyűrű gyémánt csodálatos alternatíva.

Körte formájú gyémánt eljegyzési gyűrűbe

A körte forma a gyümölcshöz való hasonlósága miatt kapta a nevét, és hasonlít a könnycsepp alakjához. Szokatlan formája miatt a körte alakra csiszolt gyémántok különleges beállítást igényelnek, amely támogatja a nehezebb kerek alapot, ugyanakkor védi a hegyes véget. A körte alakú gyémántgyűrűk esetében gyakori kérdés merre nézzen a gyémánt. Aranyszabály nincs, de ha a hegyes vége az ujjak vége felé mutat, az a kéz és az ujjak meghosszabbításának és karcsúsításának illúzióját adhatja.

Radiant formájú gyémánt, eljegyzési gyűrűbe

A radiant, vagy sugárzó gyémántok négyzet vagy téglalap alakúak, csiszolt élekkel. Jó példa a radiant gyémántokra a smaragd és a hercegnő alakok. A kerek gyémántokkal ellentétben a radiant gyémántok nem szimmetrikusak. A radiant forma kialakításakor figyelembe kell venni a gyémánt éleinek csiszolásával okozott felületi veszteséget is, amikor meghatározzák a radiant gyémánt értékét is.

Szív formájú gyémánt, eljegyzési gyűrűbe

A szív alakú gyémánt valójában egy körte alakú gyémánt, lekerekített alja közepén egy kis bemélyedéssel. A szív alakra csiszolt gyémántokat különösen nehéz kialakítani, és a vágó készsége döntő fontosságú a végső tűz és a drágakő fényessége szempontjából. A szívkövek vásárlása különös gondot igényel, ezért a vásárlóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a darab minőségére és az ékszerész hírnevére. Annak érdekében, hogy a legjobb csillogás származzon a csiszolásból, ajánlott, hogy a kő legalább egy karátos legyen, ha nem nagyobb. Ezért a szív alakú gyémántok nem olyan gyakoriak, mint más alakok, amelyek legtöbbje kisebb köveken is kialakítható.

Összegezve:

Az eljegyzési gyűrűkön tehát számos formájú gyémánt helyet kaphat, melyek között megtalálhatunk hagyományos, elegáns, új stílusú és egyedi formákat is. A gyémánt formáján felül azonban számos más jellemzőre is érdemes odafigyelnünk, mint például a foglalat, vagy a gyűrű anyaga. Amennyiben mindezekkel már tisztában vagyunk, akkor meghozhatjuk a tökéletes döntést eljegyzési gyűrű terén is.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!