Mi a különbség a karikagyűrű és eljegyzési gyűrű között?

A jegy- és a karikagyűrű is fontos lehet egy pár életében ezért érdemes komoly erőket fektetnünk ezek kiválasztásába. Sokan azonban elsőre nem is tudják mi a különbség karikagyűrű és eljegyzési gyűrű között. Ennek ismerete viszont elengedhetetlen, hiszen egy életen át végigkísérhetnek minket ezek az ékszerek.

Eljegyzési gyűrű szerepe

Az eljegyzési gyűrű tulajdonképpen az köves gyűrű, amit a leendő vőlegény a leánykéréskor a menyasszony ujjára húz. Ezen ékszer esetében szerencsére elég tág keretek között mozoghatnak a vőlegényjelöltek, hiszen nincs megadva, hogy milyen fémből készüljön. Nem meglepő módon a legnépszerűbb a mai napig az arany eljegyzési gyűrű, de más matériából készült ékszerekkel is találkozhatunk. Arany jegygyűrű esetén is többféle változattal találkozhatunk, a hagyományos sárgától, a modernebb fehér és a romantikus vörös (rozé) aranyig. Ezeket a különleges árnyalatokat úgy érik el, hogy az aranyat különböző fémekkel ötvözik, aminek a hatására elnyerik különleges színeiket.

Eljegyzési gyűrű ékkövek

Az eljegyzési gyűrű esetében az sem mindegy, hogy hány darab és milyen kő kerül elhelyezésre az ékszeren. Az egyik lehetséges és klasszikus választás a gyémánt, ennek sajnos azonban igen magas ára van a mai piacon. Ennek köszönhetően egy fokkal gyakoribb a cirkóniával készített eljegyzési gyűrű, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző színű drágakővel díszített darabok is (rubin, smaragd, zafír).

Eljegyzési gyűrű viselése

Hagyományos esetben, amikor külön eljegyzési gyűrűvel kérik meg a kiszemelt kezét, akkor annak elfogadása esetén a gyűrűt az eljegyzett bal kezének gyűrűsujjára szokás húzni.

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem külön eljegyzési gyűrűvel történik az eljegyzés, hanem a majdani karikagyűrűvel, ilyen esetben szintén először a bal kézre kell kerülnie a gyűrűnek.

Karikagyűrű szerepe

A karikagyűrű a házasságkötéskor egymás ujjára húzott, elszakíthatatlan kapcsolat szimbóluma. Emiatt karikagyűrűből mindig kettőt kell választani, egyet a vőlegénynek és egyet a mennyasszonynak. Természetesen a két gyűrűnek egyeznie kell, az „eggyé válás” jegyében. A karikagyűrű az eljegyzési gyűrűhöz hasonlóan többnyire aranyból készül, így nem meglepő, hogy ugyanazok a színek jellemzik, vagyis a sárga, a fehér és a vörös arany.

Karikagyűrű esetében érdemes figyelni arra, hogy ne legyen túlságosan vékony a gyűrű, mert az idő múlásával gyakran bővíteni kell ezeket az ékszereket. Ezt azonban egy vékony gyűrű nem biztos, hogy jól viseli. Ugyanez vonatkozik a díszesebb mintás, köves és többszínű darabokra is, mivel a bővítéskor sérülhet a minta.

Ahogy a jegygyűrűknél, úgy a karikagyűrűknél is egyre népszerűbbek az ezüst, a nemesacél és a palládiumból készült ékszerek is. Az utóbbi inkább a fémallergiásoknak kedvez, mivel ez az a fém, ami nem vált ki allergiás reakciót, így bátran viselhetik a fémallergiában szenvedők is.

Karikagyűrű viselése

A karikagyűrűt a párok a házasságkötés során felhúzzák egymás jobb kezének gyűrűsujjára és onnantól hivatalosan is egy párnak tekinthetők. Ahogy már korábban említettük előfordulhat, hogy a karikagyűrű és eljegyzési gyűrű egy és ugyanazon ékszer, ilyenkor a bal kézről a gyűrű átkerül a bal kézre.

Kísérőgyűrű szerepe

A magyar tradíciók szerint a jegygyűrűt kísérheti, az úgynevezett kísérő gyűrű, abban az esetben, ha a lánykérés eleve a karikagyűrűvel történt. Emiatt a kísérő gyűrű jellegében nagyon hasonlít az eljegyzési gyűrűhöz: lehet akár egy nagyobb drágakővel díszített aranygyűrű, vagy kisebb gyémántokkal körbefoglalt karikagyűrű is.

A magyar szokások szerint ezt a jegygyűrűvel együtt kapja meg a menyasszony, vagy az eljegyzést követően, de mindenképpen még az esküvő előtt. A kísérő gyűrű a hagyományok szerint a férfi szándékainak komolyságát volt hivatott hangsúlyozni, ez a régi tradíció azonban ma már kevésbé jelentős.

Összefoglalva:

Az eljegyzés ás házasságkötés szempontjából tehát mind a jegygyűrűnek, mind a karikagyűrűnek fontos szerepe van szándékaink komolyságának kifejezésében, de szerencsére némi mozgásteret hagy ma már, hogy akár egy karikagyűrű is lehet jegygyűrű.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!