Házassági előkészületek: Ki veszi a karikagyűrűt?

Házassági előkészületek: Ki veszi a karikagyűrűt?

A régi hagyomány szerint a férfi vette a karikagyűrűt, de akkoriban még nem ajándékozott külön eljegyzési gyűrűt is a szíve választottjának. Manapság az a leggyakoribb, hogy a pár tagjai megosztják az anyagi terheket is. Elő szokott fordulni az is, hogy az esküvő költségeit a frissen házasulandók szülei állják, ebben az esetben a pár által választott karikagyűrűket is ők fizetik.


Ki szokta kiválasztani a karikagyűrűt a hagyomány és a modern szokások szerint?

Amikor még nem terjedt el a külön eljegyzési gyűrű ajándékozásának szokása, akkor a férfi választotta a karikagyűrűt és sokszor csak a pár női tagja kapott. Az sem volt ritka, hogy egy családi ékszert örökített tovább generációról generációra.
Manapság a karikagyűrűket a pár együtt szokta kiválasztani a saját ízlésére szabva. Egy időben kifejezetten divat volt az egyforma ékszerek viselése. Jelenleg ennél sokkal kreatívabb igények formálják a választékot. Rengetegen készíttetnek egyedi karikagyűrűt, így lehetőségük adódik az ékszereket személyre szabni.

A karikagyűrű jelentése és hagyománya

Feljegyzések szerint már 6000 éve Egyiptomban kialakult a gyűrű ajándékozásának szokása. I.e. 4. évszázadban Nagy Sándor jóvoltából terjedt el ez a hagyomány Euróbában is. Kezdetekben ezek az ékszerek nem fémből készültek, hanem például kenderből vagy csontból. Később ezt váltották fel a jóval tartósabb fémek, eleinte vas, majd a nemesfémek, ezüst és arany. Ezek az anyagok szinte a világ minden táján a jólét és a gazdagság motívumai, de helyenként többlet jelentést is hordozhatnak. Kínában például az ezüst gyűrűknek szerencsehozó képességeket is tulajdonítanak.

A karikagyűrű az önmagába záródó, megszakítás nélküli formájával a végtelenséget hivatott szimbolizálni. A választott anyag se véletlen, a tartósság mellett elsődleges szempont, hogy anyagi értéket is képviseljen, ezért napjainkban is a nemesfémek, első sorban pedig az arany a legnépszerűbb választás.

A gyűrűket az idők folyamán különböző ujjakon is viselték, a legelterjedtebb szokást a rómaiaktól eredeztetjük. Ők úgy vélték, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy ér egyenesen a szívhez tart, ezt nevezték vena amoris-nak, magyarul a szerelem vénájának. Ez az elképzelés azóta megdőlt, de a hagyomány azóta is tartja magát.

A karikagyűrű kiválasztása

Tartsátok szemmel, hogy ez egy olyan ékszer, amit mindennap viselni fogtok!


Fontos szempontok a karikagyűrű kiválasztásában:

  • Az anyag kiválasztása: A leggyakoribb karikagyűrű anyagok közé tartozik az arany (sárga, fehér, és rózsaszín), a platina, az ezüst, a titán és a palládium. 

  • A gyűrű stílusa: A karikagyűrűk sokféle stílusban és formában érhetők el, de a megfelelő szakember segítségével alkothattok valami teljesen egyedit is.

  • A méret: A gyűrű méretének pontosnak kell lennie, hogy kényelmesen és biztonságosan viselhessük. A megfelelő méret nem azt jelenti, hogy a gyűrű mindig tökéletesen illeszkedik, mivel a kezünk súlyingadozás nélkül is változik az időjárás függvényében. A legfőbb szempont, hogy az ujjízületnél megakadjon az ékszer, így akkor sem hagyjuk az el, ha a téli hidegben könnyen körbe forog az ujjon.

  • A gyűrű minősége: Nézzük meg a gyűrű belső oldalán található jelzéseket, amelyek információkat adnak az anyagról és a gyártóról. Aminek kötelezően szerepelnie kell az a fémjel, ezt nagyítóval fogjuk tudni beazonosítani. Ez a gyűrű anyagát és finomságát hivatott garantálni. A mesterjel segítségével a készítő mivoltáról kapunk felvilágosítást.

  • A költségvetés: Érdemes a karikagyűrű kiválasztásakor előre megtervezni a kiadásokat, gondoljátok végig, hogy szeretnétek-e az ékszerbe drágakövet rakatni, esetleg egy kedves üzenetet vésetni a belsejébe. Ezek mind plusz költségekkel járnak, amikre jó előre felkészülni.

  • A személyes ízlés és a komfort: A gyűrű olyan darab, amit valószínűleg minden nap viselni fogtok, ezért fontos, hogy igazodjon az ízlésetekhez és kényelmes legyen.

Ki veszi a karikagyűrűt?

Az eljegyzési gyűrű gyakran meglepetés, mivel a vőlegény egyedül választja ki és ajándékozza meg a menyasszonyt az eljegyzés alkalmával. Ebben az esetben a vőlegény törekszik olyan gyűrűt választani, ami a menyasszony ízlésének és stílusának megfelel. Az eljegyzési gyűrű általában egy drágakővel, például gyémánttal vagy más értékes kövekkel díszített gyűrű.

A karikagyűrűk kiválasztása és vásárlása általában együtt történik. A pár meglátogatja az ékszerüzleteket vagy ékszertervezőket, hogy megtalálják a gyűrűiket. A karikagyűrűk általában egyszerűbbek és kevésbé díszesek az eljegyzési gyűrűknél, és a párok gyakran olyan ékszereket választanak, amelyek kiegészítik egymást.

Előfordul az is, hogy ezt a kétfajta gyűrűt ötvözik egy gyűrűben. Ebben az esetben a férfi szokta ajándékba adni a választottjának, mintegy szerelme zálogául.

Természetesen a fenti példák általános irányvonalak, és az egyedi kulturális hagyományok és családi szokások széles skálája létezik. Egyes kultúrákban és hagyományokban más családtagok is hozzájárulnak a költségekhez, így az eljegyzési és karikagyűrűk kiválasztása változó is lehet. Nem ritka például a családi ékszerek tovább örökítése, ezzel is növelve az ékszerek eszmei értékét és a családi összetartozást. A lényeg, hogy a gyűrűk viselése szeretetük és elkötelezettségük szimbóluma legyen a párok számára.

Hogyan befolyásolja a karikagyűrű a párkapcsolatot?

A karikagyűrű egy erős jelképe az elkötelezettségnek és az egymás iránti hűségnek. Azáltal, hogy mindkét partner viseli a gyűrűt, kifejezik, hogy készek egymás mellett maradni az élet különböző kihívásai és változásai közepette.
A karikagyűrű kiválasztása közös döntési folyamatot jelent a pár számára, ilyenkor valójában együtt tervez és létrehoz egy fontos és tartós jelképet. Ez az együttműködés erősítheti a kapcsolatot. A másik fél igényeinek és vágyainak figyelembevétele fontos a jó kommunikáció és egyensúly megteremtése szempontjából.

A karikagyűrű vásárlásának praktikus oldala

Mire figyeljünk a karikagyűrű vásárlása közben?

  • A gyűrű anyaga és minősége: Informálódj a piacon fellelhető anyagokról és tulajdonságaikról. Fontos tisztában lenni ékszereink anyagának tűréshatárával. Ne feledd az ékszer dísztárgy és nem használati tárgy, vigyázni kell rá, ha szeretnél sokáig gyönyörködni benne.
  • Kényelem: A karikagyűrűket hosszú ideig fogjuk viselni, ezért fontos, hogy kényelmes legyen.
  • Méret: A gyűrű pontos méretének meghatározása kulcsfontosságú. Az ékszerész segíthet ebben, vagy kérhetsz egy próbagyűrűt a méret kiválasztásához.
  • Költségvetés: Határozzuk meg a költségvetést, amelyet a gyűrűk vásárlására szánunk.
  • Gyémántok és egyéb kövek: Ha a gyűrűbe köveket szeretnél, akkor figyelj a gyémánt vagy más drágakövek minőségére, csiszolására, színére és tisztaságára.
  • Garancia és karbantartás: Győződj meg arról, hogy az ékszerész vagy az üzlet megfelelő garanciát és karbantartási szolgáltatást nyújt a gyűrűkre.

Tanácsok a karikagyűrű kiválasztásához:

  • Kutatás és tervezés: Induljatok el a gyűrűvásárlás előtt, és ismerkedjetek meg az elérhető lehetőségeket, stílusokat és anyagokat.
  • Próbálj fel több gyűrűt: Ne siesd el a döntést, és próbálj fel több gyűrűt különböző stílusokban és méretekben. Így kiderül, mi áll jól az ujjadon és mi nem.
  • Válassz megbízható ékszerészt vagy üzletet: Vásárolj megbízható forrásból, ahol széles választék áll rendelkezésre, segítenek a kiválasztásban és a méret meghatározásában.
  • Időzítés: A karikagyűrű vásárlása nem egy hirtelen döntés. Adjatok magatoknak elegendő időt a kutatásra és a kiválasztásra, hogy megtaláljátok a számotokra tökéletes gyűrűket. Emellett fontos tudni, ha egyedi karikagyűrű párt szeretnétek, hogy az ékszerek elkészülési ideje több hét. Az esküvő szervezési teendők között tehát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a gyűrű választást, ha tehetitek hónapokkal az esküvő elött rendeljétek meg őket.

A karikagyűrű kiválasztásának fontossága

A karikagyűrű kiválasztásának folyamata emlékezetes pillanat lehet egy pár életében. Az együtt megélt élmények erősíthetik a köteléket és szorosabbá tehetik a párkapcsolatot. A közös munka és a kölcsönös támogatás a gyűrű kiválasztása során hozzájárulhat a kapcsolat mélyebb megértéséhez és megerősítéséhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!