Erre figyelj gyémánt eljegyzési gyűrű választásakor

A gyémánt eljegyzési gyűrűk ára igen széles skálán mozoghat, de szerencsére ma már nem csak a felső tízezer engedheti meg magának, hogy ilyen briliáns ékszerrel lepjék meg egymást, vagy épp magukat. Természetesen az alsóbb árkategóriájú ékszerek esetében kiemelten fontos, hogy ügyeljünk bizonyos dolgokra. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük mire figyeljünk gyémánt eljegyzési gyűrű választásakor.

Gyémántok minősítése

Vásárlás előtt mindenképp érdemes a kiszemelt gyűrű tanúsítványa felől érdeklődnünk. Ennek oka, hogy minden megbízható gyémántkereskedő a gyémántokhoz tanúsítványt biztosít, amelyet független, nemzetközi laboratórium adott ki. Ezzel győződhetünk meg leginkább arról, hogy gyémánt eljegyzési gyűrűnk is minőségi gyémántot foglal magába.

Gyémánt minősítő intézmények

Sok helyi és nemzetközi gyémánt értékelő intézet létezik, amelyek gyémánt tanúsítványokat bocsátanak ki, mint például a

  • GIA -Gemological Institute of America

  • HRD – Antwerpen Institute of Gemmology

  • IGI – International Gemological Institute

  • AGS – American Gem Society

A GIA egy, a drágakőtudomány területén működő non-profit intézmény, a legszélesebb körben ismert és elismert gyémántminősítő intézet a világon.

Gyémánt tanúsítványa

A gyémánt tanúsítványra úgy is tekinthetünk végső soron, mint a gyémánt forgalmi engedélye. Ez az állítás, már csak amiatt is megállja a helyét, mert a minősítő lap tartalmazz minden fontosabb jellemzőt az adott gyémántról.

Az ilyen minősítő tanúsítványt kiállíthatja maga az ékszerbolt, de nagyobb 0,2 Ct (karát) feletti kövek esetén leginkább független nemzetközileg elismert drágakő laboratórium. Egy nemzetközi tanúsítvány, vagy más néven minősítés részletesebb és biztonságosabb egy bolti tanúsítványnál.

Tanúsítvány tartalma

A tanúsítványoknak minden esetben tartalmaznia kell a gyémánt úgynevezett 4C paraméterét, ami a:

  • csiszolás,

  • tömeg,

  • szín,

  • tisztaság

Emellett az ilyen tanúsítvány a gyémánt felnagyított digitális képét is tartalmazza. Fontos, hogy, minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva, így a tanúsítvány garantálja a vásárlóknak a gyémántok eredetiségét és minőségét.

Gyémánt karát

A gyémánt méréséhez használt mértékegység. Egy karát a gramm egyötöde (0,2 gramm) és az egy karátos gyémánt súlya 100 pont. A karátot „Ct” rövidítéssel jelölik.

Gyémánt csiszolás

A gyémánt csiszolására a különböző minősítő intézetek eltérő fokozatokat használhatnak, de alapvetően a alábbi fokozatok más-más néven megtalálhatók:

  • kiváló

  • ideális

  • nagyon jó

Minőségi gyémánt eljegyzési gyűrű vásárlása

Amennyiben tehát valóban minőségi eljegyzési gyűrűt kívánunk vásárolni, akkor mindenképp érdemes érdeklődni a gyémánt tanúsítványa felől. Ebben a Brillancy Ékszermanufaktúra munkatársai segítő kezet nyújthatnak, hiszen minden a webáruházban kapható gyémánt eljegyzési gyűrű minősített gyémánt felhasználásával készül.

Mindezeken túl érdemes még figyelni a gyűrű anyagára is, hiszen a klasszikus, arany, ezüst pároson kívül ma már nemesacél és más, akár allergénmentes ötvözetekkel is vásárolhatunk eljegyzési gyűrűket.

Összegezve:

A gyémánt eljegyzési gyűrűk esetében, akár csak a befektetési célú gyémántoknál, mindenképp érdemes kikérni a drágakő tanúsítványát, mely segítségével igazolható a gyémánt minősége. Ez egyrészt igazolja az eladót, másrészt védi a vevőt is egy vásárlás során.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!