Egyforma legyen-e a pár jegygyűrűje?

Azok számára, akik házasodni szeretnének a gyűrűválasztás akár komoly problémává is kinőheti magát, ha elveszünk a széles kínálatban, vagy ami még rosszabb, a pár tagjainak különböző az ízlésvilága és így nem jutnak dűlőre. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán kötelező-e hogy egyforma legyen-e a pár jegygyűrűje.

Miért nehéz gyűrűt választani?

Kétségtelen, hogy a roppant széles gyűrűválasztás sok esetben egyáltalán nem könnyíti meg a leendő házastársak életét, amikor karikagyűrű választásra kerül sor. Emellett a házasságkötés pillanatához vezető rögös út is hosszú és kompromisszumokat igénylő lépéseket követelhet meg a pároktól, hiszen ez mindkét fél életének egy komoly meghatározó időszaka lesz.

Az egész procedúrából ha csak a gyűrű kiválasztás lépcsőfokát nézzük itt is rengeteg dilemmával találkozhatnak a párok. Az első lépcsőfok az eljegyzési, lánykérő gyűrű kiválasztásának megtétele. Itt ugyebár szerencsére csak a hölgyek részére kell a megfelelő gyűrűt beszerezni. Ha ismerjük a leendő párunk ízlését akkor nagyot talán nem hibázhatunk. Más dolog lesz utána persze a karikagyűrű pár kiválasztása, mind a leendő férj és feleség részére.

Milyen a jó karikagyűrű?

A karikagyűrűk kínálata évről évre egyre inkább gyarapszik, ennek következtében már több száz alap modellből lehet választani és ezeket lehet akár módosítani, kombinálni is. A karikagyűrűk esetében is megtalálható a nőiesebb és férfiasabb modellek, de nagyon fontos, hogy amit végül az adott pár választ, az unisex legyen hiszen mind a hölgyek és mind az urak kezén jól kell hogy mutassanak!

Eltérő lehet a párok karikagyűrűje?

A választ nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolni. Ha a hagyományok és a nagykönyv szerint vizsgáljuk a dolgot, akkor teljesen megegyezőnek kell lennie a karikagyűrű párnak mind:

  • színben,

  • karátszámban,

  • szélességben,

  • mintázatban is.

Vannak olyan párok, akik csak a hagyományos fényes féldomború karikagyűrűt tartják igazi esküvői gyűrűnek legyen az bármilyen színű ötvözet is, de még a klasszikus gyűrűk esetében is felmerülhet a fenti esztétikai dilemma.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy vékonyabb női gyűrűs ujjon szebben mutathat egy 3-4 mm széles gyűrű, mint egy méretesebb férfi kézen. Ezért a gyűrű kiválasztása előtt fontos a párok agilitása is. Vannak olyan párok, ahol a férfiak nem nagyon vesznek részt a gyűrű kiválasztásánál mondván sokat úgysem, inkább csak alkalomszerűen akarják majd hordani a gyűrűt.

Van hogy a gyűrű kiválasztása, átterveztetése hosszú órákat is igénybe vesz mire minden apró részlet letisztul. Ezalatt az idő alatt azonban jó eséllyel kikristályosodik, hogy az adott pár maga is mennyire kezeli rugalmasan vagy mereven a teljesen egyforma gyűrűk kérdését. Akkor van nagy gond, amikor abban egyet értenek, hogy közel azonos kell, hogy legyen mindkettőjüknek a gyűrűje, de nem egyezik az elképzelésük a gyűrű alaptípusát illetőleg sem.

Ilyenkor kiemelten fontos hogy addig keressük a kompromisszumos megoldások lehetőségét ameddig mindkét fél teljesen elégedett nem lesz a végeredménnyel. Ez azért is kiemelten fontos, mert egy tartós cikket vásárolunk hosszú évekre, évtizedekre.

Elfogadott a különböző karikagyűrű?

A különbözőség tehát bizonyos mértékig szinte elfogadott a jegygyűrűk terén. Lehet ugyan az a gyűrűpár csak más szélességben, mintában megegyező de más szín összeállításban, Lehet az egyik fényes míg a másik felületű. A teljességgel eltérő gyűrűpárok azonban nagyon ritkán fordulnak elő, a legtöbb pár ugyanis mire eljut arra a pontra, hogy összekössék életüket, valószínűleg már számos kompromisszumot megkötött már, így ez nem okozhat problémát nekik.

Összegezve:

Az egyforma gyűrű tehát nem alap kritérium, ami kőbe van vésve, de mint az összetartozás szimbóluma, nem árt ha közel azonos gyűrűt választ a pár mindkét tagja. A más szélesség, eltérő szín, a felület különbözősége alapvetően megengedett, de a teljesen eltérő gyűrűk már kevésbé gyakoriak egy esküvő alkalmával.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!