Drágább-e a fehérarany a sárgánál?

Drágább-e a fehérarany a sárgánál?

Sokan fordulnak hozzánk ezzel a kérdéssel, a rövid válasz az, hogy nem. Kifejtve, pedig meg kell vizsgálnunk azt, hogy mi is az a karát.

A színarany egy nagyon puha, könnyen nyújtható sárga fém, ami ellenáll az oxidációnak. Az utóbbi tulajdonsága miatt soroljuk a nemesfémek közé, és emiatt készíthetők belőle csodás ékszerek. Ellenben a puhasága miatt nem alkalmas önmagában ékszerkészítésre. Ezért ötvözzük különböző anyagokkal, így befolyásolva a keménységét. Az ötvöző fémek, például réz, ezüst, nikkel, platina, stb megváltoztatják az arany ötvözet színét is. Például a réztől vörösebb, a nikkeltől fehérebb színű lesz. Érdekesség, hogy az ókorban kedvelt ötvözet volt az elektron, ami fele részt arany fele részt ezüstöt tartalmazott és zöldes sárga árnyalatban játszott. A történelem során különböző ötvözetek voltak népszerűek, ezt meghatározhatta a kor technológiája, a fellelhető fémek, vagy éppen az érvényben lévő jogszabályok is. Jelenleg Euróbában a sárga, fehér és a vörös, vagy rozé arany a legnépszerűbb forgalomban lévő aranyötvözet. 

Na de abból indultunk ki, hogy mi az a karát?

24 karáttal jelöljük a színaranyat, jelenleg a 14 és a 18 karátos ékszerek a népszerűek, legtöbb helyen mással nem is dolgoznak. A 14 karátot úgy is kifejezhetjük, hogy egy 24 grammos ékszerben 14 gramm arany található.

A finomságot ezrelékben is megszoktuk határozni, ha 24 karát 1000 ezrelék, akkor:
14 karát = 585 ezrelék,
18 karát = 750 ezrelék.

Tehát láthatjuk, hogy egy 14 karátos fehérarany gyűrűben pontosan annyi arany található, mint egy 14 karátos sárga arany gyűrűben. Az árat még meghatározhatná ugyan az ötvöző anyagok aktuális árfolyama, de jellemzően ez nem jelenik meg az ékszerek árában.

Na és akkor mi a jobb a 14 karátos vagy a 18 karátos arany?

A válasz pedig az, hogy attól függ mire szeretnénk használni. Ha mindennap viselni akarjuk az ékszert, ahogy ez jellemző az eljegyzési és a karikagyűrűk esetében akkor szerencsésebb választás a 14 karátos. Az keményebb a 18 karátosnál, (de ne feledjük, hogy attól még óvnunk kell a sérülésektől, ha sokáig szeretnénk viselni) hiszen mint tudjuk több benne az ellenálló ötvöző fém.

A 18 karátos arany ideális választás lehet, ha az ékszert csupán alkalmakra vesszük fel amikor könnyebb odafigyelni az ékszer megóvására.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!