A 10 legnépszerűbb színes drágakő

A 10 legnépszerűbb színes drágakő

Talán érdemes legelőször is tisztázni mit értünk drágakő alatt. A félreértésre az adhat okot, hogy régen az ásványokat két részre osztották: féldrágakövekre és drágakövekre. A kifejezést ma már nem használják, a tudományos körök pedig kifejezetten ellenzik, mert félrevezető. Vannak ugyan drágább és kevésbé drágább kövek, de amennyiben természetesen keletkeztek és nem lettek manipulálva, egységesen drágaköveknek számítanak. Sőt a drágakövek csoportjába tartozik a korall és a borostyán is, melyek szerves anyagok, így nem is ásványok.

10. Kvarc

A kvarc szinte a világ bármely pontján megjelenik, és különböző színekben kapható. Az átlátszóktól a teljesen átlátszatlanokig terjed a megjelenése. Ismertebb fajtái:

  • rózsakvarc: mint a neve is jelzi rózsaszínű
  • ametiszt: a lila különböző árnyalataiban játszik
  • citrin: citromsárgától a narancssárgáig terjed a színe
  • füstkvarc: a barna és a szürke a színtartománya
  • hegyikristály: átlátszó fehér színben tündököl

9. Turmalin

Hosszúkás formában kristályosodik ki, emiatt jellemzően hosszított smaragd csiszolást szokott kapni. Rendkívül színpompás drágakő, ritkaságszámba megy olyan darabot találni amiben csak egy szín jelenik meg egyszerre. Mindenféle színvariációban és árnyalatban megtalálható, például a piros és zöld színekben játszó darabokat dinnye turmalinnak nevezik.

8. Opál

A neve arra utal, hogy szivárvány szerűen csillog, aszerint, hogyan tartjuk a fény felé, vagyis opalizál. Viszonylag puhább színes drágakő, emiatt nem szoktak éleket csiszolni rá. Jellemzően féldomború formát kap. Ha ezt a különleges követ szemeltük ki érdemes tudni, hogy az opál különösen érzékeny a nyomásra és az ütésre, valamint a különböző tisztítószerekre, illatszerekre és a szappanra. Érdekesség, hogy vizet tartalmaz, ha pedig elveszti és kiszárad akkor csökken a csillogása és megrepedezhet, aminek következtében még törékenyebbé válik. Ha opál követ tartalmazó ékszerünk van érdemes időnként nedves vattába csomagolni és úgy tárolni.

7. Akvamarin

Neve jelentése latinul tengervíz. Színe lehet világos, sötét vagy kékeszöld. A tengerészek és a tengeren utazók szerencsekővének tartják. Keménysége miatt briliáns csiszolásban is kapható, így csodás éke lehet az eljegyzési gyűrűnek is!

6. Gránát

Színe a zöldtől a barnás bordóig terjedhet, nálunk a Csehországból származó bordó, mélytüzű gránát a legismertebb. Leggyakrabban talán ezüst ékszerekben találkozhatunk vele, de remekül mutat fehérarannyal, vagy sárga arannyal körül ölelve is!

5. Topáz

Többféle színben jelenhet meg, manapság a legtöbben a kéket ismerik, de nagyon jellemző még rá a sárga, és ritkábban, de rózsaszín is előfordul. Érdekesség, hogy a topáz hevítve a színét megváltoztathatja.

4. Smaragd

Neve a görög szmaragdosz kifejezésből ered, aminek jelentése zöld kő. Ez a szín olyannyira jellemző rá, hogy neve egy külön árnyalatot jelöl a színskálán. A smaragdot gyakran homályosítják el zárványok, ez néhány kivételtől eltekintve nem számít hibának, épp ellenkezőleg, ennek köszönheti különleges szépségét. Kemény, de rideg drágakő, a zárványok miatt sok a feszültség benne, ezért könnyen reped. Legjellemzőbb csiszolása a téglalap alakú, lépcsőzetes forma, melyet a drágakő után smaragd csiszolásnak is neveznek. manapság a legszebb smaragdok Kolumbiából származnak.

3. Rubin

A zafírral együtt, mellyel ásványtani szempontból egy csoportba tartoznak, a gyémánt után a legkeményebb drágakövek. A piros különböző árnyalataiban jelenhet meg. A nagy méretű rubinok ritkábbak, mint a hasonló méretű gyémántok. A világ legnagyobb csiszolásra alkalmas rubinját Mianmarban találták (a néhai Burmában), 400 ct tömegű volt és végül három részre darabolták.

2. Zafír

A neve görögül kéket jelent. Nem is csoda hát, hogy legtöbbször a kék szín különböző árnyalatait értjük a zafír alatt, de előfordul zöld, sárga, sárgásvörös, barna és ibolyaszínű is. A színtelen, természetben igen ritkán előforduló fajtáját leukózafírnak hívják. A narancssárga árnyalat pedig az egzotikus padparadsa nevet kapta.

1. Színes gyémánt

A gyémántot nem szoktuk a színes drágakövek közé sorolni, hisz a legelterjedtebb és legismertebb a fehér, átlátszó fajtája. Azonban egyre többen keresik a színes változatait melyek igen ritkák és különlegesek. A leggyakoribb közülük a sárga és a barna árnyalatok, de gyakorlatilag bármilyen színűek lehetnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!