Telefonszám megjelenítése +36 30 539 1179 brillancyekszer@gmail.com
0

Üres a kosár :(

Gyémánt árak

Aktuális Gyémánt árak

Gyémánt vagy esetleg színes drágakövet szeretnél vásárolni? Konkrét elképzelésed van? Bátran keress minket az alábbi elérhetőségeken és rövid időn belül küldünk neked árajánlatot az adott kőről.

telefonon munkaidőben (H-P 14:00-19:00) ezen a számon +36 30 350 8110 vagy írj nekünk erre az email címre: brillancyekszer@gmail.com.

Ha konkrét elképzelésed van, kérj tőlünk árajánlatot a fent megadott email címen, azért, hogy a legjobb döntést hozhasd meg.

A koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel üzletünk CSAK ONLINE TART NYITVA.

Kerek briliáns gyémánt árak

Jó tanácsok a gyémánt kiválasztásához

Angolszász területen létezett, talán még most is létezik az a hüvelykujj szabály, hogy a férfi három havi fizetését kell, hogy elköltse az eljegyzési gyűrűbe foglalandó gyémántra. Ez általában az 1 ct-os gyémánt ára volt. Ez a „szabály” Európában nem honosodott meg. Szerencsénkre. Szerintünk nem tesz jót a romantikának, ha kilóra mérjük azt. Személy szerint úgy gondolom, hogy a gyémántkő sokkal inkább egy jelkép, egy üzenet a vágyott nőnek, a párunknak. Azt üzeni, hogy én komolyan gondolom, hogy hosszú távra tervezek és igen a mi szerelmünk tényleg örök lesz. A fogyasztói társadalomban tömegtermékek vesznek körbe bennünket és hajlamosak vagyunk a gyémántra is így gondolni. Pedig a csiszolt gyémántokat mind a mai napig emberek csiszolják fáradságos munkával, sok év tapasztalattal a hátuk mögött, a természetben évmilliárdok óta formálódó nyerskövekből. Tényleg mindegyik különbözik a másiktól. A kihívás a férfi számára, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet. Ebben szeretnénk a segítségedre lenni  a szakmai tanácsainkkal és útmutatóként  a gyémánt árak közzétételével. Mik a fő szempontok egy gyémánt kiválasztásánál? A következőkben bemutatjuk, a szokásoshoz képest kicsit másképp..

Arányok, Szimmetria, Szín – azaz a Külcsín

Szokás a gyémántot a 4C kategóriái szerint csoportosítani.  Amennyiben befektetésre keresel gyémántot, azt javaslom, vedd őket számításba, mert amikor eladod majd a követ valóban külön-külön számításba veszik az adott felvásárló cégnél a gyémánt négy alapismérvét (a teljesség kedvéért: carat – tömeg, color – szín, clarity – tisztaság, cut – csiszolás minősége). A 4C-ről bővebben olvashatsz lent. Ha azonban a párodnak keresel gyémántot érdemes szemrevételezni a drágakövet még foglalás előtt. Az igazán fontos ismérvek a szép gyémántkő megjelenésénél a kő arányai (magasság, tábla mérete, rundiszt vastagsága – 1 ct-os ideális kerek briliáns csiszolású gyémánt átmérője 6,5 mm, magassága 4 mm), szimmetriája (a csiszoló által kialakított fazetták egymáshoz viszonyított aránya) és a kő színe. Ezek adják azt az összbenyomást, ami alapján egy kőbe bele lehet szeretni. Ha szereted a sárga színt, akkor szerencsés vagy, mert tudni kell, hogy minél sárgább egy kő, annál több van belőle és így annál alacsonyabb az ára. Itt el is érkeztünk egy fontos kérdéshez. Egy drágább kő nem „jobb”, mint egy olcsóbb, viszont szinte biztos, hogy ritkább! Jó tanács: ne drága követ vegyél, hanem azt, amelyikbe jobban beleszeretsz!  Ha a fehérebb kövek tetszenek szinte biztos, hogy mélyebben bele kell nyúlni a zsebedbe. Ha vásárlás előtt szeretnél több vagy részletesebb információt szerezni a gyémánt árakról, ne habozz, hívd kollégánkat és egyeztess egy időpontot! Elmagyarázzuk az adott gyémánt értékeit, azt hogy mondjuk egy kiválasztott 1 karátos gyémánt ára miért annyi amennyi és így biztos lehetsz benne, hogy mire is költesz annyit.

Tisztaság és a belső feszültség: terítéken a Belbecs

Ha egy gyémánt megtetszett érdemes második lépésben elővenni a mikroszkópot és megnézni, hogy mit is rejt a belseje. Ha egy kő erősen szennyezett, akkor az veszélyes lehet a későbbiek során. Egy foglalásnál, újrafoglalásnál vagy akár csak a gyémántot tartalmazó eljegyzési gyűrű méretre állításánál elpattanhat a gyémánt a kristályszerkezetét gyengítő, keletkezésekor belekerülő szennyezőanyagok miatt. Ugyanez a veszély fennáll akkor is, ha a kristályszerkezetben belső feszültség van. Erről a jelenségről ritkán hallani gyémántkereskedőktől, de még szakértőktől is, hisz a hagyományos 4C besorolásban nincs benne viszont komoly kockázatot jelent és viszonylag egyszerűen kiszűrhető. Minél kevesebb szennyezőanyag (Zárvány) van a drágakövekben, annál ritkábbak így a gyémánt árak is magasabbak. A számodra tökéletes kő nem feltétlenül a legtisztább, érdemes szemrevételezni az enyhén zárványos drágaköveket is. Miért? Azért mert két teljesen tiszta, azonos színű és méretű gyémánt között nem tudsz különbséget tenni. Nincs egyedi ismertetőjegyük. Kis zárványok akár a barátaid is lehetnek. Ezektől egyedibb lehet a kő. Csak arra vigyázz, hogy ne legyenek túl sokan, mert akkor már a drágakő ellenállóképességének a rovására megy a dolog. Hívj minket bátran és kollégáink segítenek neked a döntés meghozatalában és részletes infókat is kaphatsz a tisztaság és a gyémánt árak kombinációiról.

Méret vagy tömeg – Carat

A gyémánt tömege összefügg a csiszolás minőségével. Egy tökéletes csiszolású gyémántnál összefüggés található az átlagos átmérő és a gyémánt tömege között. Érdemes tudni, hogy a kő értéke elsősorban a tömegtől és nem a mérettől függ, viszont ha tökéletesen megcsiszolt drágakőről van szó, akkor a méretet is megemlíthetjük, mint értékmérőt. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb tömegű egy gyémántkő annál ritkább, azaz.. annál drágább. A gyémánt ára a tömeg függvényében (is) változik, azonban nem lineárisan, hanem exponenciálisan.

Gyémánt, mint – Befektetés

A gyémántkő drága anyag. Nem feltétlenül kiemelten ritka drágakő, de a kitermelési adatokból és az éves globális értékesítések adatainak összevetéséből az tűnik ki, hogy a kereslet nagyobb és gyorsabban nő iránta, mint, ahogy a kínálat növekedése követni tudja. A magas hozam nem garantált, de stabil értéktartó szerepét továbbra is betölteni látszik a természetes gyémánt. Amennyiben önt befektetésre szánt gyémánt érdekli, úgy kérjük, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a megadott telefonszámon, hogy az ön számára legmegfelelőbb ajánlatot adhassuk ön számára.

Gyémánt csiszolás fajtái:

Nehéz pontos dátumot mondani arra a kérdésre, hogy pontosan mikortól csiszolnak az emberek gyémántot, hisz már az ókorban is „fényezgették”, így a nyers állapotban a gyémántkövön található fedőréteget eltávolítva fényesebb felületeket kaphattak. A gyémántporral történő csiszolás kezdete nagy valószínűséggel Velencéhez köthető. Az eleinte pár fazettából álló csiszolási módok, idővel hihetetlen evolúción mentek keresztül, széles spektrumban vonultatva fel a változatosabbnál változatosabb formákat. A csiszolás minőségében és így a gyémánt árak – ban is hatalmas különbségek mutatkoztak. A kedveltebb és divatosabban megcsiszolt gyémánt ára akár a duplája is lehetett egy más csiszolású, hasonló tömegű kőhöz képest. Pár száz év alatt így alakult ki a mai ideális kerek briliáns csiszolási forma. Jelenleg ezt a formát csiszolják legnagyobb számban és a gyémánt árak – at tekintve is ez a legnépszerűbb.

Gyémánt árak meghatározása

A gyémánt minőségét és értékét meghatározó tényezőket az angol kisfejezések (color, clarity, cutting, carat) kezdőbetűi után a „négy C-nek” nevezzük. Az értéküket (gyémánt árak) befolyásoló tényezőket – fontossági sorrendben – így sorolhatjuk fel:

1.) szín (Colour)
2.) tisztaság (az ásványi tisztaság, avagy hibátlanság foka) (Clarity)
3.) csiszolás és arányok (amelyeket gyakran kivitelezésnek is hívnak) (Cutting)
4.) karáttömeg (Carat weight)

A brillkő a természet mesterműve

Az ékszerész több éves gyakorlati tapasztalata és szakmai képzettsége elengedhetetlen egy gyémántvásárló számára a megfelelő kő kiválasztására.

A gyémánt értékbecslése, minőségének megállapítása már tudomány a maga nemében. Csak a legjobban képzett gyémántszakértők vannak abban a helyzetben, hogy a gyémántnak a több mint 2000 kategória valamelyikébe történő megbízható osztályba sorolását el tudják végezni.

A tömeg: Carat

A tömeget és ezzel a kő nagyságát carat-ban mérik. Ezt ma modern elektronikus mérlegekkel végzik egészen a legkisebb mérési egységig.

1 kt – (ct) kb. 0,20 g, tehát 1/5 gramm. 1 carat 100 pontra osztható. Egy 65 pontos gyémánt ennek megfelelően 0,65 ct. Minél nagyobb egy gyémánt, annál ritkább is. A ritkasággal pedig a gyémánt árak is felfelé tendálnak .
A nagyobb gyémántok ára a tömeggel nem arányosan, hanem annál nagyobb mértékben nő. Pl. egy 1 carat-os gyémánt ára mintegy 3-szor annyi, mint egy fél carat-os kőé. Egy másik példa: egy 3 ct-os gyémánt ára mintegy négyszer annyi, mint egy 1 carat-osé. Természetesen ennek előfeltétele, hogy ezek a kövek azonos minőségűek legyenek.

A színe (color)

A színek tekintetében is a ritkaság határozza meg a gyémánt árak szintjét. A teljesen színtelen kő igen ritka. A finom alig észrevehető színfokozatokban a skála a legfinomabb fehértől egészen a sárgás vagy barnás árnyalatokig terjed. A sárga árnyalattal éppen olyan szép és éppen úgy csillog, mint a színtelen – ezek gyakrabban fordulnak elő és ezért összehasonlítva olcsóbbak is.

A tisztaság (Clarity)

A gyémántkristály keletkezése során nagyon ritkán voltak meg a tökéletes feltételek, hogy hibátlan és tiszta kristály keletkezzék. Elegendő a hőmérséklet kismértékű ingadozása vagy más anyagú apró ásvány vagy olvadék jelenléte a környezetben, és máris inhomogénné válik a kristály, zárványossá lesz.

A csiszolt kő hibáit két fő részre kell szétbontani, a külső vagy felületi hibákra és belső hibákra.

A csiszolás (Cut)

A történelem folyamán a gyémántok mindig a gazdagság vagy pompa kísérői voltak, de igazi szépségük csak a csiszolás fejlődésével bontakozott ki.

A sok gyémántcsiszolási forma közül a klasszikus „round”, vagyis kerek briliáns  csiszolás a legelterjedtebb, mivel ez veri vissza a legtöbbet a ráeső fényből, ez pompázik a legszebben.

Hasznos linkek:

Katt ide, ha bővebben akarsz olvasni a gyémánt színmeghatározásáról

Ez egy érdekes bejegyzés a gyémánt csiszolási fajtákról (angol nyelven)

Katt ide, ha szeretnél bővebben a gyémánt tisztaságáról olvasni.

Blog oldalunkon érdekes híreket és megfontolandó tanácsokat kaphatsz gyémánt ékszerek témájában.