Segítség a tökéletes gyémánt gyűrű kiválasztásához

Eljegyzési tanácsok I. rész:
Valóban a fehérarany gyémánt gyűrű a legnépszerűbb eljegyzési ékszer ma Magyarországon?
Látogasson el velünk a hazai eljegyzési és esküvői ékszerek világába és ismerkedjen meg a legújabb trendekkel, ötletekkel.
Legyen az egy letisztult formatervezésű egyköves fehérarany gyémánt gyűrű vagy egy többköves, bonyolult vonalvezetésű, hangsúlyos és kevésbé hangsúlyos ívekkel ellátott rozé arany gyűrű gyémánttal, egy dologban biztosan megegyezhetünk, a beteljesülni vágyó szerelem igazhitű szimbólumai ezek a miniatűr csodák, melyet a férfi választ a szeretett nőnek, hogy aztán egy életen át elkísérje a gyűrű a szerelmüket.
Jelen cikkünk első része egy több részből álló sorozatnak, mely elkalauzolja az érdeklődőt a gyémánt gyűrűk érdekes és sokak által meg nem értett világába és nem titkolt célja, hogy segítse a Kedves Olvasót egy esetleges döntési helyzetben.
Egy szép gyémánt gyűrű megtervezésekor, az anyagiakon túl, legalább két kérdésre kell tudnunk válaszolni. Milyen anyagból szeretnénk elkészíttetni az ékszert és milyen gyémánt követ válasszunk a gyémánt gyűrű foglalatába?
Pár szót ejtsünk tehát az ékszerekhez használatos különböző anyagokról, többnyire nemesfémekről. Hagyományosan a gyémánt gyűrűk alapanyaga az arany. A színarany gyönyörű sárga színű, a gazdagság szimbólumaként aposztrofált, ámde igen puha, könnyen deformálható, karcolódó fém. Előnye más fémekkel szemben, melyek rozsdásodnak, bebarnulnak, hogy az arany nagyon jól ellenáll a környezeti ártalmaknak. A kérdés az, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy az arany ékszer kellően kemény legyen, ugyanakkor megmaradjon a saválló képessége. A válasz az ötvözőfémek hozzáadásában rejlik. Ötvöző fém lehet az ezüst, réz, vas vagy akár a titán is. Minden ötvöző fém más tulajdonságokat hordoz magában. Általában keményebbé teszik az aranyat és befolyásolhatják annak színét is. Az ezüstadalék 10 % mellett például citromsárgává varázsolja az aranyat, de 50 % mellett már zöld lesz az ötvözet színe. A rézzel a vörös különböző árnyalatait csalogathatjuk elő egy gyémánt gyűrű felületén, a vas pedig kékre festi az ékszert. Azt, hogy milyen anyagot használhatunk és milyen arányban, a magyar jogszabályok pontosan megadják. A fehérarany gyémánt gyűrű fehér színét palládium vagy nikkel hozzáadásával érhetjük el.
Az ötvözők mennyiségével nemcsak a színeket, de az ékszer keménységét is szabályozhatjuk. 25% ezüst és réz hozzáadása például már egészen hordhatóvá, ellenállóvá teszi a gyémánt gyűrűk felületét. Ez a 18 karátos arany. Közkedvelt anyag az alkalmi ékszerekhez és a magas aranytartalma, ’nemessége’ miatt sokan használják eljegyzési gyűrűkhöz is. Jellemző előfordulása a sárga alapszínen kívül, a fehér.
Talán legjelentősebb aranyötvözet a 14 karátos arany. Jól működő arányt képvisel az ötvözők és az arany mennyisége közt. Kemény, strapabíró ötvözet, mely hosszú évtizedekig bírja a napi használatot. Használjuk karikagyűrűk, de eljegyzési gyémánt gyűrűk alapanyagaként is. A kemény anyag biztos foglalatot nyújt a gyémánt számára és biztosak lehetünk abban, hogy a szép felületet biztosító selyemfényezés, szálcsiszolás vagy homokfújás sem kopik le olyan gyorsan a gyémánt gyűrű felületéről.
A 18 és 14 karátos ötvözet mellett Magyarországon használható még a 22 és a 9 karátos arany ötvözet is. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az előbbi túl puha egy komoly gyémánt gyűrű számára, míg az utóbbi egy egyszerű gyógyfürdőben is képes bebarnulni. Csak merészeknek ajánlott.
A sárga arany színt ajánljuk a klasszikus gondolkodásúaknak, akik nem zárkóznak el a hagyományos gyémánt arany gyűrűk formavilágától. A fehérarany gyémánt gyűrű a modern, a letisztult; fókuszban a ragyogó gyémánt. A bevállalósabbak, akik szeretik a trendi, új megoldásokat mindenképp vegyék fontolóra a rozé színt, melyből, elárulhatjuk, több árnyalat is létezik.
A brillancy.hu bemutatótermében a különböző színekre, illetve felületkezelésekre külön mintakollekciót tartunk. Azt tanácsoljuk, kezdje a gyémánt gyűrű tervezését a megfelelő szín és felület kombinációjának kiválasztásával.
Köszönjük, hogy velünk tartott. Reméljük cikkünk hasznos volt az Ön számára!

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!