Blog

Hogy készül a fehérarany?

2018.04.19
Az arany sárga színű, csillogó, levegőn nem változó, lágy fém, amelyet a rézen kívül a legrégebben ismer az emberiség. Az aranyat minden korban igen nagyra becsülték, a régi egyiptomiaknál, a perui inkáknál és a mexikói mayáknál az arany volt a napisten jelképe.
Hogyan készül a fehérarany?
  1. lépés: az aranyat folyókból kimossák, majd színítik.

Az arany kvarckőzetekbe ágyazva, apró szemcsékben található. A kőzetek mállásakor a csapadék a finom eloszlású aranyat a folyók homokjába hordja, ahonnan kimossák. Aranylelőhely mind az öt világrészen előfordul. Jelenleg fő lelőhely: Dél-Afrika, Észak- Amerika.

  1. Az aranyat ötvözik más fémekkel.

 Az arany használatban gyorsan kopik, és lágysága miatt nem munkálható meg. Ezért az aranyat más fémekkel ötvözzük, hogy a tulajdonságait megváltoztassuk és ötvöző anyagok hozzáadásával a tárgyakat olcsóbbá tegyük. A hozzáadott ötvöző anyag legtöbbször a réz és az ezüst.

  1. Finomsági fokok:

Az aranyötvözetekben lévő színarany mennyiségét finomsági fokokban határozzuk meg. Ez a szám megmutatja, hogy az ötvözet anyagának súlyegységében hány ezredrész színarany van. pl. 750 ezredrész finomság azt jelenti, hogy 1 g ötvözetben 0,750 g a színarany súlya. Minden ország meghatározza, hogy milyen finomságú tárgyakat készíthet a nemesfémipar. Magyarországon az 1937 óta érvényben lévő fémjelzési törvény a következő aranyfinomsági fokokat írja elő: 986, 900, 750, 585, 250.

  1. Az arany finomsága karátban:

Hazánkban 1867 előtt nem ezrelékben, hanem karátban határozták meg a finomságot. Ebben az időben az arany ötvözésénél 1 márka=1/2 font aranyat vettek egységül, és ezt 24 karátra és minden karátot további 12 szemerre osztottak. Tehát 1 márka= 288 szemer. Ebben az időben általában 1 márkához 8, 13, és 18 karát tiszta aranyat ötvöztek. Innen ered a ma is használatos karát elnevezés, ami nem tévesztendő össze a drágakövek karátsúlyával. Az ötvözet finomságtartalmának megjelölésére a színarany karátszámát nevezték meg az egész súlyhoz, 24 karáthoz viszonyítva. 18 karát tehát azt jelenti, hogy 24 karát ötvözet súlyában 18 karát a színarany mennyisége.

  1. Az arany színe függ az ötvöző anyagtól.

Amennyiben az ötvöző anyag réz, akkor az ötvözet vörös színű lesz, ezt hívjuk rozé aranynak. Fehér aranyat akkor kapunk, ha nikkellel, ezüsttel, vagy palládiummal ötvözzük a nemesfémet. Eleinte azért ötvöztek fehérarany tárgyakat, hogy az igen drága platinafémeket helyettesítsék a különböző briliáns ékszerek készítéséhez.

A fehérarany sokkal keményebb a sárga színű ötvözetnél, ezért megmunkálása nehezebb.

  1. Ródium bevonat:

A fehér arany tárgyaknak is lehet enyhe sárgás árnyalata, ezért az elkészült tárgyakat sokszor egy úgynevezett ródium réteggel szokták bevonni, mely csodás fehér fényt ad az ékszereknek.

 

Keressen fel minket!

Brillancy Ékszer

 

Bemutatóterem a Parlament és a WestEnd City Center közelében.

1065 Budapest

Podmaniczky u. 11.

+36 30 539 1179

H-P: 12:00 20:00

SZ- V: ZÁRVA

Keressen összes termékünk között
Kategória
Gyémánt gyűrűk
Karikagyűrű
Eljegyzési gyűrű
Koktél ékszerek
Ár
< 60 eFt
60-120 eFt
120-220 eFt
> 220 eFt
Szín
Fehér
Sárga
Rozé
Keresés terméknév alapján
Keresés az összes termék közt