Blog

Gyémánt gyűrű: 14 érdekes tény, melyet érdemes elolvasnod, ha érdekel a téma

2016.02.21
Tudtad, hogy egy átlagos 3 grammos fehérarany gyémánt gyűrű arany tartalmát kb. 9 km hosszú nagyon vékony aranyhuzallá lehetne nyújtani..? Az arany az egyik legjobban nyújtható fém.
Gyémánt gyűrű: tények és tévhitek a gyémánt gyűrűk világából

 

Tudtad, hogy India egyes részein az eljegyzésre szánt gyémánt gyűrűk helyett a bichiya-t, azaz lábujj gyűrűt hordanak?

 

 

1.  A gyémánt gyűrű használatát mitikus legendák szerint az Egyiptomiak kezdték el. 3000 évvel ezelőtt egy fáraó kör alakú gyűrűt adott a kedvesének. A kör a végtelenséget, örökkévalóságot szimbolizálta és így fejezte ki szeretetét az imádott nő iránt.

 

2.   Azt már biztosan tudjuk, hogy a rómaiak biztosan hordtak eljegyzési gyűrűt, de legtöbb esetben vasból készült és a tényleges eljegyzési szerződést tanúsította - többnyire vasból készült.

 

3.  Angliában a bal kéz gyűrűsujján hordják a  gyémánt gyűrűt egész életükben – ellentétben Magyarországgal, ahol esküvő alkalmával az eljegyzési és karikagyűrű átkerül a jobb oldalra.

 

4.  A Föld 4,5 milliárd éves. A legtöbb gyémánt 3,5 milliárd éve kristályosodott. A legfiatalabbak is 900 millió évesek. Régóta itt vannak már a Földön, sok mindent láttak már és még sokáig itt is lesznek. Izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy az ujjunkon hordott eljegyzési gyűrű gyémántkövének belső világa mikroszkóp alatt valódi földtörténeti kirándulást jelenthet. Mennyi mindent láthatott vajon ez a kő?

 

5.  Németországban hagyományosan a bal kéz az eljegyzési gyűrűk helye, majd esküvő után jobb kéz azonos ujjára veszik át. Valószínű innen vettük mi is át ezt a szokást.

 

6.  Igazolhatóan az 1459-ben született I. Miksa német-római császár, német király és Ausztria főhercege eljegyzési ajándéka volt az első apró gyémántokkal díszített eljegyzési gyűrű, melyet 1477-ben Burgundi Máriának adott.

 

7.  Korábbi évszázadokban az eljegyzési gyűrű anyaga a sárga arany mellett az ezüst volt. A foglalat készült ezüstből. A fehérarany eljegyzési gyűrű akkor még nem létezett. Az ezüst jobban kiemelte a gyémánt színét. Ez a szokás a 15. század végén Velencében vette kezdetét.

 

8.  Az USA-ban sokszor előfordul, hogy csak a nő hord eljegyzési gyűrűt. Persze annak azért megadják a módját. Egyébként az USA-ban a fehérarany eljegyzési gyűrű messze a legnépszerűbb ez egyéb színek között.

9.       A köztudatban elterjedt az a félreértés, hogy a gyémánt törhetetlen. Ez nincs így, legalábbis nem minden esetben. A gyémánt növekedése közben ritkán kialakulhat belső feszültség vagy rossz helyre beékelődhet valamilyen zárvány. Ők nem a barátaink. Különösen a gyémántcsiszolók vagy drágakőfoglalók nem lelkesednek értük. A Brillancy Ékszer által forgalmazott eljegyzési gyűrűk 100 %-ban ellenőrzött drágakövekkel készülnek, hogy ne érjen minket később meglepetés.

10.    A gyémánt megnevezése a görög Adamas szóból származik. Jelentése: legyőzhetetlen.

 

11.    Lengyelországban és Törökországban a jobb kéz gyűrűs ujj az eljegyzési gyűrű helye.

 

12.    A rómaiak azért a bal kéz gyűrűs ujján viselték az eljegyzési gyűrűt, mert elképzelésük szerint ez az ujj közvetlen kapcsolatban állt a szívvel (vena amoris - a szerelem vénája).

13.  Egy 2003-ban megkötött szigorú nemzetközi megállapodás (The Kimberly Process) miatt mára a piacról teljesen eltűntek a konfliktus zónákból származó gyémántok. Az eljegyzési gyűrű az összetartozás szimbóluma, egy igazán szép pillanat él benne tovább; ezért fontos tudnunk, hogy a Brillancy ékszerben kapható gyémántkövek garantáltan környezetbarát forrásokból, konfliktusmentes környezetből kerülnek az ékszerekbe.

14.   A kibányászott gyémántok kb. 95 %-a ipari vagy közel ipari minőségű. A maradék 5 % jelentős része ugyan ékszerminőségű, de alsóbb minőségi kategóriába esik. Kb. az össztermelés 1 %-a tartozik olyan ékszerészeti minőségi osztályba, mely jogosan kerülhet egy eljegyzési gyűrű foglalatába.

Keressen fel minket!

Brillancy Ékszer

 

Bemutatóterem a Parlament és a WestEnd City Center közelében.

1065 Budapest

Podmaniczky u. 11.

+36 30 539 1179

H-P: 14:00 19:00

SZ- V: ZÁRVA

Keressen összes termékünk között
Kategória
Gyémánt gyűrűk
Eljegyzési gyűrű
Karikagyűrű
Koktél ékszerek
Ár
< 60 eFt
60-120 eFt
120-220 eFt
> 220 eFt
Szín
Fehér
Sárga
Rozé
Keresés terméknév alapján
Keresés az összes termék közt