Gyémánt értékének meghatározása (1. rész)

A gyémánt minőségét és értékét meghatározó tényezőket az angol kisfejezések (colour, clarity, cutting, carat) kezdőbetűi után a „négy C-nek” nevezzük. Az értéküket befolyásoló tényezőket – fontossági sorrendben – így sorolhatjuk fel:

1.) szín (Colour)
2.) tisztaság (az ásványi tisztaság, avagy hibátlanság foka) (Clarity)
3.) csiszolás és arányok (amelyeket gyakran kivitelezésnek is hívnak) (Cutting)
4.) karáttömeg (Carat weight)

A gyémánt a természet mesterműve

Az ékszerész több éves gyakorlati tapasztalata és szakmai képzettsége elengedhetetlen egy gyémántvásárló számára a megfelelő kő kiválasztására.

A gyémánt értékbecslése, minőségének megállapítása már tudomány a maga nemében. Csak a legjobban képzett gyémántszakértők vannak abban a helyzetben, hogy a gyémántnak a több mint 2000 kategória valamelyikébe történő megbízható osztályba sorolását el tudják végezni.

A gyémánt tömege: Carat

A tömeget és ezzel a gyémánt nagyságát caratban mérik. Ezt ma modern elektronikus mérlegekkel végzik egészen a legkisebb mérési egységig.

1 kt – (ct) kb. 0,20 g, tehát 1/5 gramm. 1 carat 100 pontra osztható. Egy 65 pontos gyémánt ennek megfelelően 0,65 ct. Minél nagyobb egy gyémánt, annál ritkább is.
A nagyobb gyémántok ára a tömeggel nem arányosan, hanem annál nagyobb mértékben nő. Pl. egy 1 carat-os gyémántkő mintegy 3-szor annyiba kerül, mint egy fél carat-os gyémánt. Egy másik példa: egy 3 ct-os gyémántért mintegy négyszer annyit számolnak fel, mint egy 1 carat-osért. Természetesen ennek előfeltétele, hogy ezek a kövek azonos minőségűek legyenek.

A gyémánt színe

A színek tekintetében is a ritkaság határozza meg az árat. A teljesen színtelen gyémánt igen ritka. A finom alig észrevehető színfokozatokban a skála a legfinomabb fehértől egészen a sárgás vagy barnás árnyalatokig terjed. A gyémánt sárga árnyalattal éppen olyan szép és éppen úgy csillog, mint a színtelen gyémánt – ezek gyakrabban fordulnak elő és ezért összehasonlítva olcsóbbak is.

A színskálázásban van használatban talán a legtöbb értékelő rendszer. Európában a hagyományos rendszert használjuk. Elterjedőben van az amerikai GIA által használt jelzésrendszer is. Ez az ABC sorrendjében a betűket használja a szín jelzésére. A skála a D színnél kezdődik. Régebben volt A, B és C jelzés is. A tiszta fehérnél is szebbre tartott kékes fehér színre alkalmazták. Európában ez a Top River volt. Mivel azonban kiderült, hogy e kékes árnyalatú kövek a kékes kiegészítő színt, a fluoresszenciájuk miatt kapták és valójában fehér vagy tört fehér kövekről van szó, megszüntették az első három kategóriát. Ezeket a köveket hívják Premier köveknek.

A gyémántok minden egyéb színben is előfordulhatnak. Az ilyen, fehér és a sárga gyémántokon kívüli, színes gyémántokat FANCY Colours-nak  vagy FANCY-gyémántnak hívják.

 

Folytatjuk..

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!