Brill ékszerek karbantartása

  1. Mi a teendő, ha egy brill ékszer elveszti fényét, tüzét? Nyugalom nem ment tönkre; valószínűleg csak bekoszolódott.

Brill ékszerek esetében a legnagyobb gondot a gyémánt kiemelkedő zsírgyűjtő tulajdonsága okozza. Más drágakövekkel ellentétben a gyémánt felületén megtapad a zsír, a kosz. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a hétköznapokban használt testápolók, krémek ne találják meg a brill gyűrű foglalatát. Leginkább a foglalat belsejében vagy a foglalat alá szeret beágyazódni a kosz. Legtöbb esetben segít, ha meleg szappanos vízben átöblítjük a gyűrűt, esetleg egy régi, kidobásra ítélt fogkefe sörtéivel benyúlunk a foglalat alá. Ha ez a módszer nem vezetett sikerre, akkor bízzuk szakemberre a dolgot. A Brillancy Ékszerészet műhelyében olyan hatékony eszközök állnak a rendelkezésünkre, mellyel könnyedén megoldhatjuk ezt a problémát és a brill ékszerek újra a régi fényükben pompázhatnak.

  1.  Deformálódás, anyagsérülések.

A brill ékszerek kialakításával szemben támasztott igény, hogy ne csak szépek, de tartósak is legyenek. Egy jól megkonstruált brill ékszer ellenáll a hétköznapokban előforduló normál fizikai behatásnak, azonban jó, ha észben tartjuk, hogy nemesfémről lévén szó, az arany, a platina vagy ezüst viszonylag puha anyagok.  Óvakodjunk nagyobb teher cipelésétől, ha ujjunkon van a kedvenc brill gyűrűnk. Kisebb benyomódások, deformálódások adott esetben eltüntethetőek, de komolyabb bajt már nem lehet helyrehozni.

  1. Foglalat karbantartása

Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a foglalatot és a gyémántot. Ha a foglaló jó munkát végzett biztosak lehetünk benne, hogy hosszú évekig nem kell a foglalatban lévő drágakő épségéért aggódnunk. Ha megsérül a brill ékszer természetes, hogy egy ékszerész segítségét kérjük a kijavításra, aki felhívja a figyelmünket a foglalat sérülésére is. A gond az olyan esetekkel van, amikor egy hirtelen mozdulattal „picit” odaütjük valamilyen fémfelülethez a brill ékszer foglalatát. Ezekben az esetekben érdemes ellenőrizni a foglalatot erős fény alatt. Ha úgy érezzük, hogy mozog a kő, mihamarabb mutassuk meg szakembernek, hogy elkerüljük a bajt.

  1. Karcok, mikrokarcolódások

Hétköznapi használat mellett az ékszer felülete kissé mattul. Ez a felületen jelentkező mikrokarcolódások miatt van. Ilyenkor segíthet a brill gyűrű felületén egy teljes polírozás. Ez nem egy költséges művelet; érdemes évente elvégezni.  Itt kell azonban megjegyezni, hogy ha a brill gyűrű felületkezelt, a felületkezelés lekophat. Legyen szó a felület ródiumozásáról vagy aranyozásáról grammonként pár száz forintos plusz költséget jelent.

  1.  Brill ékszer elszíneződése

Sokunkkal előfordult már, hogy a kedvenc ékszerünk elszíneződött; barna, fekete, esetleg vörösessé vált. Aggodalomra semmi ok, a legtöbb esetben ezek könnyen eltüntethető felületi elváltozások, melyet valamilyen erősebb vegyi hatás idéz elő az adott brill ékszeren. 14 karátos aranyban szinte mindig van ezüst, mely könnyen reagál a kénre, hogy mást ne is említsünk. Érdemes fürdőzés, gyógyfürdőzés esetén levenni az ékszert. Ha mégis belefutunk egy ilyen „balesetbe”, bízzuk szakemberre a dolgot. Az aranyból készült brill gyűrű igazán nagy veszélyben higany közelében van. Ne tároljuk ékszereinket hőmérő mellett, ha ugyanis az eltörik, ékszereink menthetetlenül tönkremennek.

  1. Hőhatás

Brill ékszerek alapanyagai, mint az arany és gyémánt jó bírják a hőt, legalábbis a normál hétköznapokban jelentkező hőhatásokat. Ha viszont a gyűrű egyéb drágaköveket is tartalmaz, nem árt tisztában lenni azok hő terhelési határaival. A legérzékenyebbek a gyöngyök. Ne tegyük ki napra és ne permetezzünk rá parfümöt. A gyöngyös brill ékszernek jót tesz, ha néha egy-egy éjszakára nedves ruhába tekerjük. A topáz, citrin, opál ugyancsak nem „rajong” a napfényért, ezért őket se hagyjuk a napon hosszabb ideig.

Ha további kérdése merülne fel látogassa meg honlapunkat a brillancy.hu címen vagy elérhet minket a  1065 Budapest, Podmaniczky u. 11. szám alatt, illetve a +36 30 539 1179 telefonszámon.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!