A karikagyűrűnek is jár az ápolás

A karikagyűrűkön egy bizonyos időszak után meg fognak látszódni a használat jelei, amit természetesen mindenki szeretne elkerülni. A karikagyűrűknek is jár azonban az ápolás, amire több módszer is rendelkezésre áll. Az alábbiakban éppen ezért ezzel foglalkozunk részletesebben.

Karikagyűrűk elhasználódása

Sajnálatos tény, de karikagyűrűink ugyanúgy elhasználódnak, mint egy cipő, egy autó, vagy egy mobiltelefon. Egy fényes felület pár hét után tele lesz felületi karcokkal miután az arany és ezüst puha fém és már attól is karcolódhat, ha ruhához dörzsölődik. Szintén gyakori probléma, hogy a karikagyűrűk és arany ékszerek összessége elveszíti a fényesség intenzitásának egy jelentős részét. Egy fényes felület sohasem lesz azért matt és egy mattolt felület sohasem változik fényessé a viseléstől. Ezeket a problémákat a karcokat és matt felületeket többnyire csak szakember tudja helyrehozni.

Ezen kívül a gyűrűk mintázatában, kőfoglalatok aljában és bármilyen ékszerekben fellelhető résekben megjelenhetnek a zsíros, koszos lerakódások. Ezek egy részét akár házi praktikákkal is eltűntethetjük.

Karikagyűrű ápolása házilag

Az gyűrű használatából adódó fényvesztést házilag is orvosolhatjuk. Az újrafényezés első lépése, hogy karikagyűrűt áttöröljük alkohollal, majd bársony rongy segítségével szárazra töröljük. Ezután úgy fognak csillogni mint újkorukban, ha vattacsomóra rákent fogkrémmel segítségével átdörzsöljük őket. Alternatív megoldásként a patikában beszerezhető magnéziumport szórjuk egy pohár vízbe és hagyjuk állni az ékszert a keverékben 24 órán át.

Szennyeződések eltávolítása karikagyűrűről

A zsíros maradványok igen makacsul kapaszkodnak a kicsi résekbe, mintákba, sőt a sima karikagyűrű belső felületén is. A probléma tovább fokozódik ha hadjuk ezeket megszáradni mert nagyon meg tudnak keményedni. Sajnos a hagyományos meleg vizes mosószeres tisztítás csak a könnyen hozzáférhető helyeken tud eredményes lenni de a kis résekben benne fog maradni minden kosz. Ezek eltávolítására két módszert lehet alkalmazni.

A karikagyűrűk házi tisztítása abból áll, hogy egy fazékban felforralunk vizet teszünk bele egy kevés mennyiségű zsíroldó mosogatószert és forrást követően egy zsinór segítségével belelógatjuk az ékszerünket. A legjobban bugyogó részbe addig lógatjuk gyűrűnket, ameddig meg nem tisztul a szennyeződésektől. Ez a módszer azonban sok időbe telhet, akár 1 órába is.

Karikagyűrűk tisztítása szakember segítségével

Az eredeti fényezés visszaállítására egy ötvös műhelyben a polírozást, polírozó gépre felszerelt forgó rongykoronggal végzik különleges polírozó paszták használata mellet ezért ez a verzió otthon nem alkalmazható.

A tisztítás az ötvös műhelyekben mindig profi ultrahangos mosó berendezéssekkel történik. Ezek a berendezések 2-3 és nagyobb literesek fűtőszállal melegítik a vizet és emiatt is több száz ezer forintba kerülnek. A szennyeződés fajtája és mennyiségének függvényében a tisztítás ideje 5 és 15 perc között várható. Ráadásul gyűrűkön túl, ékszereket, vagy bármilyen beleférő vízálló dolgot tudunk velük tisztítani.

Karikagyűrűk védelme

Ahhoz, hogy ékszereikben minél tovább örömünket lelhessünk, fontos, hogy betartsunk néhány egyszerű alapszabályt, ezek az alábbiak:

  • az ékszereket ékszertartóban tároljuk,

  • a tárolás darabonként egymástól elválasztva történjen,

  • kerüljük a vegyi anyagokkal való érintkezést (mosás stb.),

  • kerüljük, hogy parfüm közvetlenül a gyűrű felületére kerüljön,

  • kerüljük a klóros, termál vagy tengervizet,

  • a gyűrűket csak speciális tisztító vegyületekben tisztítsuk.

Arany gyűrűk ápolása

Arany ékszerek esetén nem szükséges a rendszeres, speciális gondoskodás. Általánosan tiszta víz alatt mosószerrel tisztán tartható. A tisztítás végén leöblítjük és hagyjuk megszáradni. Zsíros szennyeződés esetén alkohollal tisztítsuk majd egy vékony törlővel töröljük szárazra az ékszert.

Ezüst gyűrűk ápolása

A legtöbb figyelmet az ezüst ékszerek igénylik. Az ezüstből készült ékszert ne hagyjuk szabadon a levegőn, speciális bársony vagy selyem tasakban, esetleg ékszertartóban tároljuk. A leggyakoribb probléma a felület feketedése. Ennek oka, hogy az ezüst felületen oxidáció megy végbe, amely természetes folyamat, viszont ha kellőképen odafigyelünk rá, akkor ez megelőzhető.

Acél gyűrűk ápolása

A sebészeti, vagy nemesacél gyűrűk szerencsére nem igényelnek speciális törődést, emiatt egyre népszerűbb választásnak minősülnek. Elővigyázatosnak mindössze abban az esetben kell lennünk, ha az ékszert különböző kövek díszítik, amelyek vízzel való érintkezés következtében kieshetnek.

Összegezve:

A karikagyűrűk tisztítása és ápolása tehát nagyban függ az attól, hogy az adott gyűrű milyen anyagból is készül. Ezért mindenképp érdemes alaposan átgondolni, mielőtt házilag próbálnánk tisztításba kezdeni. Amennyiben pedig bizonytalanok lennénk, inkább forduljunk szakemberhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!