Hogyan alakulnak a karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű árak?

Az eljegyzési gyűrűt és a karikagyűrűt hosszú-hosszú éven keresztül viselni fogjátok, ezért nagyon fontos, hogy minden szempontból a legjobbat válasszátok. És igen azon felül, hogy tetszik, az ár sem elhanyagolható szempont, hiszen maga az esküvő is rengeteg kiadással jár.

A legfontosabb meghatározók az alapanyag minősége és mennyisége, az elkészítés ideje, a készítés technikája, technológiája és bonyolultsága.

Alapvető tényező, mely megszabja a karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű árakat:

Az eljegyzési gyűrűk és karikagyűrűk leggyakrabban aranyból készülnek. Az arany szépsége miatt a történelem kezdte óta mindig is magas értéket képviselt. Világpiaci ára, felvásárlási ára alig ingadozik és bár lassan, de folyamatosan növekszik, ezért befektetésnek is nagyon jó. Mivel rendkívül puha, könnyen nyújtható fémről van szó, a kopásállóság érdekében ötvözik. Minél magasabb a finomsága, színaranytartalma az ötvözetnek, annál drágább. A legtöbb ékszer 585 ezrelékes finomságú, 14 karátos, de készülnek 750 ezrelékes finomságú, 18 karátos eljegyzési és karikagyűrűk is, melyek árai hozzávetőlegesen 25-30%-kal magasabbak az előbbinél.

A gyémánt minősége, ami leginkább befolyásolja az eljegyzési gyűrű árakat.

A másik fontos alapanyag a drágakő, melynek minőségét színe, tisztasága, csiszolása és arányai, valamint a tömege határozzák meg. A gyémánt a drágakövek királynője, neve az adamas szóból származik, ami legyőzhetetlent jelent. Legyőzhetetlen, mert a legkeményebb drágakő, ebből adódóan, valamint a káprázatos ragyogása, természetes szépsége miatt az örök szerelem szimbóluma. Így nem meglepő, hogy a legnépszerűbbek azok az eljegyzési gyűrűk, melyekben gyémánt tündököl.

A gyémánt árak tekintetében pedig legfontosabb tényező a ritkaság.

A teljesen fehér (színtelen) kő meglehetősen ritka. A színskála a legfinomabb fehértől apró árnyalatkülönbségekkel fokozatosan a sárgás vagy barnás árnyalatokig terjed. A sárgás árnyalatok gyönyörűen csillognak, mint a fehérek, csak mivel gyakrabban fordulnak elő, ezért összehasonlítva jóval olcsóbbak is. Minél fehérebb egy kő annál magasabb az ára.

A tisztaság tekintetében is ritkaság dönti el a gyémánt árának szintjét. Minél tisztább, minél kevesebb a zárvány egy kőben, annál értékesebb. A tisztaságot tízszeres nagyító alatt értékeljük. Enyhén zárványos kövek nem vesztenek brillanciájukból, viszont a szabad szemmel láthatók jelentősen. Egy szinte tökéletesen tiszta gyémánt és a nagyító nélkül látható hibákkal, zárványokkal rendelkező gyémánt között hatalmas árkülönbség van. Egyes esetekben akár 20-szor többe kerülhet egy kiváló tisztaságú kő zárványos társánál, így nem meglepő, hogy az eljegyzési gyűrű árak között hatalmas lehet a differencia.

A gyémánt szépségét és árát a csiszolás színvonala is meghatározza.

Ilyenkor a kő arányait, szimmetriáját és polírozását vizsgáljuk. A csiszolás minőségétől függ a kő fénye, szikrázása, azaz hogy milyen mértékben veri vissza a rá eső fényt. A sok forma közül a kerek briliáns csiszolás a legelterjedtebb, mivel úgy tervezték meg, hogy a rá eső fény majdnem 100%-át visszaverje.

Ahogy a nemesfémeknél a tömeg ebben az esetben is fontos szerepet tölt be.

A gyémánt súlyát karátban mérjük, de nem szabad összetéveszteni az arany esetében használt karát kifejezéssel, mely a finomságot jelöli. A gyémánt fajsúlya állandó, ezért azonos csiszolásnál a tömeg és a méret egyenesen arányos egymással. Minél nagyobb a tömege egy gyémántnak, annál drágább. Az ár a tömeg függvényében nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő, tehát nem arányosan, hanem annál nagyobb mértékben. Például egy 1 ct-os gyémánt ára több mint háromszorosa egy 0,5 ct-os gyémántnak. Természetesen ez csak abban az esetben igaz, ha színük tisztaságuk és a csiszolás minősége szerint azonos kategóriába tartoznak.

Mire kell figyelni vásárláskor az eljegyzési gyűrű árakkal kapcsolatban?

Általánosságban elmondható, hogy a gyémánt árak magasak, viszont szintetikus köveket és gyémánt utánzatokat nem éri meg vásárolni, a rossz ár érték arány miatt. Ha nem engedhetitek meg magatoknak egy nagyobb gyémánt vásárlását, inkább kisebbet válasszatok, mintsem valamilyen utánzatot, mely hamar elveszti fényét.

Mint említettük a gyémánt egy jelkép, ezért nem feltétlenül fontos, hogy hatalmas kő kerüljön az eljegyzési gyűrűbe. Nagyon sok olyan fazon van, melyben kisebb a gyémánt, mégis meseszép. A hangsúly azon van, hogy a komoly szándékot kifejezze, és erre egy alacsonyabb árú gyémánt eljegyzési gyűrű is tökéletesen alkalmas.

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!