Eljegyzési tanácsok II. rész.

A marketing általában a gyémánt gyűrű különleges formaterveiről és a gyémánt minőségéről szól, de ritkán esik szó a különböző foglalási módokról, módszerekről. Mi utánajártunk ennek a témának és összegyűjtöttük mindazt, amit érdemes róla tudni.

Mióta drágakövet használ az ember az ékszerei díszítésére, azóta ismert a probléma: hogyan tegyük ezt biztonságosan és mégis oly módon, hogy a gyémánt gyűrű felületén a kő ne legyen elrejtve. Eleinte az anyagba süllyesztve, később zárt, tokos foglalatba az ékszertestén kívülre helyezték el az ékköveket. Az idő előrehaladtával ehhez a ’zárt tokhoz’ adtak felülre kicsi karmokat, melyből évszázadok alatt fejlődött ki, a jelenleg oly változatos tárháza a foglalatoknak.

A gyémánt gyűrűk foglalatait sokféleképpen csoportosíthatjuk aszerint, hogy egy vagy több követ tartanak, kiemelkednek vagy besüllyesztve ékítenek, karmosak vagy körbefogják a követ, hátulról nyitottak vagy zártak. Drágakő fajtájától függően is eltérést mutat a foglalás módja.

Vágjunk rendet azonban a káoszban. Szerintem két egymással összefüggő szempontot érdemes kiemelni egy gyémánt gyűrű foglalatának tanulmányozásakor: a biztonságot és hogy ez a biztonság mennyire megy a szépség rovására. Minél inkább körbeöleli a gyémántot az arany annál biztonságosabb ugyanis. Ha azonban ezt túlzásba visszük, a gyémánt gyűrű elveszti vonzerejét.

Kezdjük a karmos foglalatoknál. Az igazi biztonság a 6 karmos foglalatnál kezdődik. Mégis számos 2-3-4 karmos design is létezik a piacon. A Brillancy gyémánt ékszer webshopban is jó néhány ilyen megoldással találkozhatunk. Óvakodjunk tőlük? A kérdésre a válasz az, hogy attól függ.. mire szeretnénk őket használni és milyen anyagból és milyen vastagságban áll a foglalat.

Két-karmos gyémánt gyűrű is lehet biztonságos, ha a foglaltok felveszik a kör adta ívet és megpróbálják körbeölelni a gyémánt követ. Figyeljünk arra, hogy a kör kerületének legalább 40 %-t tegye ki a foglalat által ’őrzött’ terület. Ez nagyobb kövek esetében már a szépség rovására mehet, bár születtek már ötletes megoldások. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy 3,5 mm fölötti köveknél érdemes más foglalatot keresni.

3 karom: nem hagyományos megoldás, csavartfejű gyűrűknél használt modern foglalat típus. Ütésre, sérülésre érzékeny, vigyázzunk vele. Alkalmi ékszer kategóriába abszolút javallott, napi használatra kicsit óvatosabban hordható.

Tipp: ha beleszerettünk egy 3 karmos gyémánt gyűrű fazonjába, de nem akarunk rizikót vállalni, készíttessük el ékszerészünkkel ezüstből és mondjuk színtelen természetes zafírból az eljegyzési gyűrű hasonmását.

4 karmos gyémánt gyűrű: jó megoldás. Ajánljuk fél karátig. Évenkénti ellenőrzés ajánlott.

6 karmos gyémánt gyűrű: biztonságos, de ügyeljünk arra, hogy fél karát fölötti kövek esetében a karmok átmérője legalább 1,0 mm legyen. Fehér arany esetében 0,9 mm.

Több köves fehérarany gyémánt gyűrű esetében biztonságos megoldás az olyan ’csatorna foglalat’, ahol a kövek nemcsak egy előre elkészített vájat két oldalába nyernek rögzítést, hanem apró, legalább 0,4 mm karmok is elhelyezkednek a kövek közt. A sokköves gyémánt gyűrűk megfelelő, évenkénti ellenőrzést igényelnek.

Érdemes még megemlíteni a süllyesztett foglalást, un angol foglalatot. A karikagyűrűkben oly népszerű és biztonságos foglalási mód kezd elterjedni a gyémánt gyűrűk világában is.

Utolsóként pedig hadd említsem meg a feszültségfoglalatot. A gyémánt gyűrű anyaga úgy fogja két ponton a gyémántot, hogy az egyébként nem ér össze. Ez anyagvastagságot és kemény alapanyagot tételez fel. Anyagválasztáskor erősen javallott a 14 karátos fehér arany vagy az acél. Fél karát fölötti gyémántkő esetében a gyémánt gyűrű tömege legalább 4-5 grammos legyen.

Legyen szó bármilyen foglalatról egy dolog biztos, a választott eljegyzési gyűrű rendszeres karbantartást igényel. Legalább évenként mutassuk meg szakembernek, aki nagyító vagy mikroszkóp alatt ellenőrzi annak állapotát.

Tipp: vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy hagyományos kézi foglalású-e a kívánt gyémánt gyűrű. Számos esetben a költséghatékonyságot szem előtt tartva a gyengébb minőségű öntés előtti tömegfoglalást alkalmazzák a gyártók.   

 

Köszönjük, hogy velünk tartottál. Reméljük cikkünk hasznos volt a számodra!

Iratkozz fel hírlevelünkre az 5%-os kuponért!